Υ.Θ. Κρεμαστή και Αγ. Ιάκωβος
Πετρίδου 25
Ο Ι.Ν. Υ.Θ. Κρεμαστής και Αγίου Ιακώβου (του Αδελφοθέου) βρίσκεται στην καρδιά του Καμπιέλου, στην ομώνυμη πλατεία, η οποία θεωρείται μία από τις ομορφότερες της Παλαιάς Πόλης. Πλησίον του ναού, στο κέντρο της πλατείας, βρίσκεται κομψότατο στόμιο στέρνας με ανάγλυφο διάκοσμο, το οποίο υπήρξε προσφορά προς την κοινότητα του Κερκυραίου ευγενούς Αντώνιου Κοκκίνη (1669).
Ο ναός μνημονεύεται ήδη από τον 16ο αιώνα. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επτανησιακής βασιλικής. Είναι μονόχωρος ναός με εξωνάρθηκα στη δυτική πλευρά. Στη βόρεια όψη του διατηρεί ανάγλυφη διακόσμηση στο επίχρισμα με γεωμετρικά σχήματα που παραπέμπει σε ιταλικό sgraffito (τεχνική διακόσμησης τοίχων με την εναπόθεση στρωμάτων γύψου διαφορετικής απόχρωσης σε υγρή επιφάνεια και απόξεση του εξωτερικού στρώματος ώστε να παραχθεί ένα σχέδιο). Στη νότια όψη είχε προστώο, το οποίο καταστράφηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τον τοιχογραφικό του διάκοσμο σώζεται εντελώς εξίτηλη η παράσταση της Σταύρωσης που προστατεύεται με μικρό ξύλινο στέγαστρο.
Σύμφωνα με αρχειακές πηγές, η εσωτερική διακόσμηση υπέστη μετατροπές την περίοδο 1675-1693. Στο εσωτερικό δεσπόζει το λίθινο τέμπλο με ανάγλυφη την άμπελο στις παραστάδες των θυρών και δύο λίθινα προσκυνητάρια μεγάλων διαστάσεων στις μακριές πλευρές με έργα του κερκυραίου ζωγράφου Σπυρίδωνα Σπεράντζα (18ος αιώνας). Ο Εσταυρωμένος της Κρεμαστής είναι έργο του κρητικού ζωγράφου Εμμανουήλ Τζάνε Μπουνιαλή. Η θύρα της Ωραίας Πύλης με την παράσταση «Ιδέ ο άνθρωπος», είναι πιθανόν έργο του κερκυραίου ζωγράφου Γεωργίου Χρυσολωρά (18ος αιώνας). Στο ναό υπάρχουν ταφόπλακες με τα οικόσημα των ευγενών οικογενειών Θεοτόκη, Τουρλινού και Καρτάνου.
Πηγές / Βιβλιογραφία
- Αγοροπούλου – Μπιρμπίλη Α., Η αρχιτεκτονική της πόλεως της Κέρκυρας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αθήνα 1976.
- Παπαγεωργίου Σ.Κ., Ιστορία της εκκλησίας της Κέρκυρας, Κέρκυρα 1920.
-Καρύδης Σ., Δημουλάς Γ., Πουλής Γ., Χώροι λατρείας και κλήρος στην Κέρκυρα του 17ου αιώνα. Αρχειακά τεκμήρια, Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας, Κέρκυρα 2018.
- Τσίτσας Αθ., «Ο ναός της Υ.Θ. Κεχαριτωμένης – Κρεμαστής», Δελτίο Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας 1981.
- Καρύδης Σ., Ορθόδοξες αδελφότητες και συναδελφικοί ναοί στην Κέρκυρα (15ος-19ος αι.), Αθήνα 2004.
- Βοκοτόπουλος Π., Εικόνες της Κέρκυρας, Αθήνα 1990.
Κατηγορίες
Θρησκευτικός Τουρισμός
Περιοχές Ενδιαφέροντος
Ενετοκρατία
Μεταβυζαντινή περίοδος
Καμπαναριά
Χώρος θρησκευτικής λατρείας
Διαδρομές
Η συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας
Σχολική Διαδρομή
Προσβασιμότητα
Σκαλοπάτια
Ωρες Επισκεψιμότητας
Ανοιχτά μόνο όταν λειτουργεί ο Ναός. Πληροφορίες: (+30) 26610 39912, (+30) 26610 41710 Email : info@imcorfu.gr
Ανήκει στη συλλογή του έργου «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Φορείς υλοποίησης: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών InArts και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.MIS:5031254.
Επιστροφή