Αναγνωστική Εταιρία
Καποδιστρίου 120
Η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας είναι το παλαιότερο πνευματικό ίδρυμα της νεότερης Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1836 από μια ομάδα δεκατεσσάρων νέων Κερκυραίων αστών, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στην Κέρκυρα μετά τις σπουδές τους στη Δυτική Ευρώπη. Μέλη της Αναγνωστικής Εταιρίας ήταν οι Επτανήσιοι λογοτέχνες Δ. Σολωμός, Α. Κάλβος, Λ. Μαβίλης, Ι. Πολυλάς, Γ. Μαρκοράς, Κ. Θεοτόκης, ο ζωγράφος Α. Γιαλλινάς, και πολλές άλλες αξιόλογες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, των επιστημών και της πολιτικής. Πρότυπό της υπήρξε η ομώνυμη Εταιρία της Γενεύης (Societé de Lecture de Genève) μέλος της οποίας υπήρξαν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Α. Κάλβος και άλλοι Επτανήσιοι.
Το ίδρυμα στεγάζεται σε ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικά κτήριο της επτανησιακής αστικής αρχιτεκτονικής στην οδό Καποδιστρίου 120 απέναντι από το Ανάκτορο Αγίων Γεωργίου και Μιχαήλ. Το κτήριο αποτελείται από τη συνένωση δύο ανεξάρτητων κατοικιών μετά το 1767- 1770. Τα δυο κτήρια εμφανίζονται ενωμένα σε σκίτσο του βρετανού ζωγράφου Edward Lear. Παρότι το κτήριο έχει υποστεί αρκετές μετατροπές και προσθήκες, διατηρεί ακόμη την αναγεννησιακού χαρακτήρα φυσιογνωμία του που παραπέμπει στην περίοδο της βενετοκρατίας.
Σήμερα στο κτήριο της Αναγνωστικής Εταιρίας λειτουργεί επισκέψιμη βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει μοναδικές στο είδος τους συλλογές βιβλίων και άλλων αρχειακών τεκμηρίων χρονολογούμενων από τον 16ο αιώνα. Κορωνίδα της αποτελεί η επτανησιακή βιβλιοθήκη που αφορά καθ’οιονδήποτε τρόπο τον Ιόνιο χώρο. Διαθέτει επίσης σημαντικό αριθμό σπάνιων εφημερίδων του 19ου και 20ου αιώνα, χαρτών και αρχειακών συλλογών από τον 17ο μέχρι τον 20ο αιώνα.
Η Εταιρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων και Ιδρυμάτων «Europa Nostra» και βραβευμένη για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών (1978). Στο κτήριο διοργανώνονται επίσης τακτικά συνέδρια, ομιλίες, σεμινάρια και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες με σκοπό τη διάσωση και την ανάδειξη του Επτανησιακού πολιτισμού.
Πηγές / Βιβλιογραφία
-Αγοροπούλου-Μπιρμπίλη Α., Η αρχιτεκτονική της πόλεως της Κέρκυρας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα 1976.
-Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας
https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu
Κατηγορίες
Πολιτιστικός Τουρισμός
Βιώσιμος Τουρισμός
Αρχιτεκτονικός Τουρισμός
Περιοχές Ενδιαφέροντος
Ενετοκρατία
Περίοδος Αγγλοκρατίας
Ιστορικό Κτίριο
Χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων
Διαδρομές
Παραλιακή διαδρομή από το Παλαιό Φρούριο στο Νέο Φρούριο
Η Ενετοκρατία στην παλιά πόλη της Κέρκυρας
Προσβασιμότητα
Σκάλες χωρίς την δυνατότητα χρήσης ανελκυστήρα
Ωρες Επισκεψιμότητας
Πληροφορίες: (+30) 26610 39528, Email: anagnostikicorfu@gmail.com, https://anagnostiki-etairia-kerkyras.eu/
Ανήκει στη συλλογή του έργου «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Φορείς υλοποίησης: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών InArts και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.MIS:5031254.
Επιστροφή