Υπεραγία Θεοτόκος Κυρά Αντιβουνιώτισσα
Αρσενίου 25
O ναός αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο, την «Κυρά Αντιβουνιώτισσα», βρίσκεται στην οδό Αρσενίου 25. Ο ναός ήταν συναδελφικός και λειτουργούσε ήδη από τον 15ο αιώνα. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας και το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα επτανησιακής μονόχωρης ξυλόστεγης βασιλικής με τρεις αψίδες στο ιερό βήμα, περιβαλλόμενης από εξωνάρθηκα στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά. Ο ναός φέρει ημικυκλικά παράθυρα, γυναικωνίτη και λίθινο τέμπλο. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του αποτελούν η διακοσμημένη με φατνώματα ουρανία, η σταμπωτή ταπετσαρία στους τοίχους και τα ψηλά στασίδια.
Ο εξωνάρθηκας αποτέλεσε κοιμητήριο για επιφανείς οικογένειες Κερκυραίων έως το 1840. Οι ενταφιασμένοι ήταν κτήτορες και αδελφοί του ναού, διαχειριστές και σημαντικοί δωρητές του ναού καθώς και ανώτατοι κληρικοί. Τα ονόματα και τα οικόσημά τους αναγράφονται στις λίθινες επιδαπέδιες πλάκες. Στην ανατολική πλευρά του ναού υπάρχει αίθριο, κωδωνοστάσιο και ένα διώροφο κτίσμα, παλαιότερα η κατοικία του ιερέα, με στεγασμένο εξώστη ή μπότζο κατά την παραδοσιακή κερκυραϊκή αρχιτεκτονική.
Το 1979 ο ναός δωρήθηκε από τους ιδιοκτήτες του στο ελληνικό δημόσιο με τον όρο να λειτουργήσει και ως μουσείο. Μετά την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών επεμβάσεων και του μουσειολογικού προγράμματος, στην Αντιβουνιώτισσα εκτίθεται μόνιμα πλούσια και σημαντική συλλογή φορητών εικόνων και κειμηλίων από τον 15ο έως και τον 20ο αιώνα που αντιπροσωπεύει πλήρως έξι αιώνες θρησκευτικής καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στην Κέρκυρα αλλά και στα Επτάνησα γενικότερα. Οι εικόνες είναι έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως οι Μιχαήλ Δαμασκηνός, Εμμανουήλ Τζάνες, Θεόδωρος Πουλάκης, Νικόλαος Τζαφούρης, Στέφανος Τζανκαρόλας και Νικόλαος Κουτούζης. Την έκθεση συμπληρώνουν ιερά κειμήλια και πολύτιμα αντικείμενα μικροτεχνίας, αργυροχοΐας, ιερά σκεύη, εκκλησιαστικά άμφια και λειτουργικά καλύμματα που εκτίθενται στο σκευοφυλάκιο (το κτίσμα στο αίθριο).
Ο ναός-μουσείο διατηρεί το λατρευτικό του χαρακτήρα και λειτουργεί δύο φορές το χρόνο σε θεομητορικές εορτές (26 Δεκεμβρίου και 23 Αυγούστου).
Πηγές:
- Αγοροπούλου-Μπιρμπίλη Α., Η αρχιτεκτονική της πόλεως της Κέρκυρας κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα 1976.
- Μουσείο Αντιβουνιώτισσας: http://www.antivouniotissamuseum.gr
- Παπαγεωργίου Σ. Κ., Ιστορία της εκκλησίας της Κέρκυρας από της συστάσεων αυτής μέχρι του νυν, Κέρκυρα, Αδελ. Γ. Ασπιώτη, 1920, σ. 212.
Κατηγορίες
Πολιτιστικός Τουρισμός
Θρησκευτικός Τουρισμός
Περιοχές Ενδιαφέροντος
Ενετοκρατία
Μεταβυζαντινή περίοδος
Ιστορικό Κτίριο
Μνημείο
Μουσείο
Καμπαναριά
Χώρος θρησκευτικής λατρείας
Διαδρομές
Μουσεία και Πολιτισμός
Η συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας
Παραλιακή διαδρομή από το Παλαιό Φρούριο στο Νέο Φρούριο
Η Ενετοκρατία στην παλιά πόλη της Κέρκυρας
«Κέρκυρα: Ένας
ρομαντικός γαμήλιος προορισμός»
«Η σκοτεινή Κέρκυρα»
Προσβασιμότητα
Σκαλοπάτια
Ωρες Επισκεψιμότητας
Ανοιχτά μόνο όταν λειτουργεί ο Ναός. Πληροφορίες: (+30) 26610 39912, (+30) 26610 41710 Email : info@imcorfu.gr Open only while church service. Information:(+30) 26610 39912, (+30) 26610 41710 Email : info@imcorfu.gr
Ανήκει στη συλλογή του έργου «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Φορείς υλοποίησης: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών InArts και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.MIS:5031254.
Επιστροφή