Κτήριο Ιονικής Τράπεζας
Νικηφόρου Θεοτόκη 32
Στο κτήριο της Ιονικής Τράπεζας βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Θεοτόκη, στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα (πλατεία Ηρώων Κυπριακού Αγώνα). Πρόκειται για ένα διώροφο κτήριο με στοιχεία αγγλικού παλλαντιανισμού, που ανεγέρθηκε το 1846 σε σχέδια του Κερκυραίου αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη. Το ισόγειο φέρει λαξευτή τοιχοποιία στη βάση και τοξωτά ανοίγματα. Οι δύο όροφοι φέρουν στην πρόσοψη ιωνικούς κίονες, ναόσχημο αέτωμα και μεγάλα ορθογώνια ανοίγματα. Έχει κηρυχθεί ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας σύμφωνα με την ΥΑ 1967/21-8-1963 - ΦΕΚ 382/Β/29-8-1963.
Η Ιονική Τράπεζα λειτουργούσε ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, καθώς συστάθηκε όταν η Κέρκυρα τελούσε υπό αγγλική αρμοστεία. Από το 1864, η Ιονική Τράπεζα λειτουργούσε πλέον στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους έχοντας το προνόμιο να εκδίδει και να διακινεί χαρτονομίσματα, το οποίο κληρονόμησε από την Ιόνιο Πολιτεία και το διατήρησε έως και το 1920. Έκτοτε και ύστερα από μία πορεία πολλών ετών, η Ιονική Τράπεζα σταδιακά παρήκμασε και το 1975 πέρασε στα χέρια του ελληνικού δημοσίου. Από το 1981 στον όροφο του κτηρίου στεγάζεται το Μουσείο Χαρτονομισμάτων Ιονικής Τραπέζης.
Κατηγορίες
Πολιτιστικός Τουρισμός
Βιώσιμος Τουρισμός
Αρχιτεκτονικός Τουρισμός
Περιοχές Ενδιαφέροντος
Περίοδος Αγγλοκρατίας
Ιστορικό Κέντρο
Δημόσια Υπηρεσία
Διαδρομές
Σύντομη Αρχιτεκτονική Διαδρομή
Μνημειακά κτήρια σε δεύτερη χρήση έπειτα από την Ένωση των Επτανήσων με τον κορμό του Νεοελληνικού Κράτους (1864)
Προσβασιμότητα
Σκαλοπάτια
Προσβάσιμο σε όλους
Ανήκει στη συλλογή του έργου «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Φορείς υλοποίησης: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών InArts και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.MIS:5031254.
Επιστροφή