Ι.Ν. Αγίας Σοφίας και Αγίου Ιωσήφ
Βελισσαρίου
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας και του Αγίου Ιωσήφ βρίσκεται στην Εβραϊκή συνοικία, στην αρχή της οδού Βελισσαρίου. Κατασκευάστηκε το 1650 από τον ιερέα Αυγουστίνο Δενόρη και κατά το πέρασμα των χρόνων υπέστη πολλές αλλαγές. Αρχικά ο ναός ήταν ιδιωτικός και ανήκε στην οικογένεια Γαβαλά. Χάρη στη φροντίδα και την προσωπική εργασία της συντεχνίας των ξυλουργών και των κτιστών, μετέπειτα κτητόρων και συναδελφών του ναού, η Αγία Σοφία και ο Άγιος Ιωσήφ διασώθηκε και αναστηλώθηκε το 1846. Ο ναός έλαβε την τελική του μορφή από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη το διάστημα 1848 με 1851.
Πρόκειται για μονόχωρο ξυλόστεγο ναό χωρίς προεξέχουσα αψίδα ιερού. Η είσοδός του τοποθετείται στη δυτική πλευρά η οποία απολήγει σε αέτωμα. Πάνω από την κεντρική θύρα φέρει έναν μεγάλο ημικυκλικό φεγγίτη. Το κωδωνοστάσιο στον τύπο του διάτρητου τοιχώματος υψώνεται στη βορειοδυτική γωνία. Επίσης, επάνω από την κεντρική θύρα βρίσκεται λίθινη πλάκα με την επιγραφή «ΟΥΤΟΣ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΤΥΡΟΣ ΣΟΦΙΑΣ Κ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ ΑΝΕΚΑΙΝΙΣΘΗ ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ ΑΩΝΑ» (1851).
Το τέμπλο του ναού είναι μαρμάρινο. Στο κέντρο της ουρανίας απεικονίζεται ο Ιησούς Χριστός. Από τα ιερά σκεύη σώζονται ασημένια καντήλια, θυμιατήρια, Ευαγγέλιο με ασημένια επένδυση (1824) και ένας ασημένιος δίσκος (1878). Αρκετά από αυτά τα πολύτιμα αντικείμενα υπήρξαν δωρεές των μελών της συντεχνίας των ξυλουργών και των κτιστών.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) Παπαγεωργίου Σ. Κ., Ιστορία της Εκκλησίας της Κέρκυρας από της Συστάσεως αυτής μέχρι του νυν, Κέρκυρα 1920.
2) Καρύδης Σ. Χ., Ορθόδοξες Αδελφότητες και Συναδελφικοί Ναοί στην Κέρκυρα (15ος – 19ος αι.), Αθήνα 2004.
Κατηγορίες
Θρησκευτικός Τουρισμός
Περιοχές Ενδιαφέροντος
Ενετοκρατία
Μεταβυζαντινή περίοδος
Καμπαναριά
Χώρος θρησκευτικής λατρείας
Διαδρομές
Η συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων στο Ιστορικό Κέντρο της Κέρκυρας
Προσβασιμότητα
Προσβάσιμο σε όλους
Ωρες Επισκεψιμότητας
Ανοιχτά μόνο όταν λειτουργεί ο Ναός. Πληροφορίες: (+30) 26610 39912, (+30) 26610 41710 Email : info@imcorfu.gr
Ανήκει στη συλλογή του έργου «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με Χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. Φορείς υλοποίησης: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας, Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών InArts και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.MIS:5031254.
Επιστροφή